Uitgestelde koffie, bestel er ook één!

Bestel een koffie en betaal er twee.

Je bent na een dag in de stad toe aan een lekker bakje koffie, je ziet een leuk klein koffiezaakje en bestelt een heerlijke cappucino. Naast je komt een vriendinnengroepje binnen en bestellen 4 koffie en vier uitgestelde koffie. Ze betalen netjes voor acht koffie, maar krijgen er maar vier koffie mee. Vervolgens komen er twee mannen binnen en bestellen twee espresso’s en ook twee uitgestelde koffie. Nieuwsgierig vraag je aan de barista wat een uitgesteld koffie is. “wacht maar, dat zie je zo wel” zegt hij geheimzinnig.

Plotseling stapt er een man binnen die er uitziet als een zwerver. Hij loopt naar de bar en vraagt vriendelijk, “ Is er nog een uitgestelde koffie?”
En die is er, de man krijgt gratis een kop koffie. Hij bedankt hartelijk de barman en drinkt op de gezondheid van de gulle gever.

“ Is er nog een uitgestelde koffie?”

Wat is uitgestelde koffie?

Uitgestelde koffie,  ook wel Café Sospesso, is geen koffie die je straks mee naar huis neemt. Het is koffie bedoelt voor degene die door omstandigheden niet altijd een kopje koffie kan betalen.  Je betaalt niet alleen je eigen bestelling, maar ook een kopje koffie voor iemand die het niet kan betalen. Ook al kost een kopje koffie “maar één of twee euro” het is voor sommige een luxe die ze zich niet kunnen veroorloven.  Je weet van te voren niet voor wie je een koffie betaalt, maar wel dat deze goed terecht komt. De zwerver die na een koude nacht toe is aan een warm bakkie koffie, of de vluchteling uit Syrië die graag met  Nederlandse mensen in aanraking wilt komen.

Waar komt caffè sospesso vandaan?

Uitgestelde koffie

Caffè Sospesso is een Italiaans gebruik, wat ontstaan is in Napels. Het principe is begonnen in de arbeidersklasse van Napels, waar de gene die die dag geluk had gehad, zijn geluk wilde delen met degene die geen geluk hadden. Hiervoor bestelde hij één koffie voor zichzelf en één caffè sospesspo voor een onbekende zonder geluk. Een ongelukkige kon dan bij een koffiezaak naar binnen gaan om te vragen of er nog een Caffè sospesso was.

Helaas zijn er veel mensen die het niet al te breed hebben of nog slechter. Ook in Nederland. De redenen hiervoor zijn divers en zijn ook niet altijd even belangrijk. Iedereen is wel bereid om mensen te helpen, maar willen wel graag het zo doen dat het ook goed terecht komt. We kennen allemaal de verhalen van zwervers die vragen om een Euro voor een kop koffie of iets te eten, maar veelal wordt het niet daar aan uit gegeven. Degene die toch nog iets geven, hebben de hoop nog niet opgegeven of hebben zich erbij neergelegd. Daarom is het uitgestelde kopje koffie de ideale oplossing

Waar kan je uitgestelde koffie bestellen?

Deze traditie is begonnen in Napels, maar begint zich nu razendsnel over de wereld te verspreiden. Nu al zijn er tientallen cafeetjes, koffiezaken en zelfs restaurants in Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en ook Nederland en België. Ga je samen met je vriendinnen een kopje koffie drinken, bestel dan naast de twee heerlijke cappuccino’s ook eens twee uitgestelde koffie. Heb je zojuist een prachtige zakendeal gesloten, reken dan op het einde eens je koffie af plus eentje uitgesteld.

Bestel hier een uitgestelde koffie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *