Koffiebonen

Een perfect kopje koffie, daar gaat het om. Een goed apparaat doet wonderen, maar het belangrijkste blijven toch echt de koffiebonen! Zoals al eerder gezegd is voor iedereen het perfecte kopje koffie anders en zal dus ook de perfecte koffieboon per persoon verschillen. Als je iemand vraagt wat voor koffie hij koopt, is het ook belangrijk om te weten hoe hij zijn koffie zet en hoe hij zijn koffiebonen koopt en zelfs wanneer!

Koffiebonen
Koffiebonen (bron:freetopwallpaper.com)

Soorten koffiebonen – welke soort koffieboon past bij jou?

Er zijn talloze keuzes in koffiebonen te maken. Welke soorten zijn, waar komen ze vandaan en hoe kies je voor een single origin of een melange?
Kopje-koffie vertelt je meer over over de mogelijkheden in de verschillende soorten koffiebonen.

Koffiebonen smaken – waar moet je opletten bij het proeven van koffie?

De smaak van de koffiebonen moet je het liefst altijd zelf  proeven. Weet jij precies wat je kan verwachten van een een zachte en maar blijvende bloemachtig aroma met een hoge zuurgraad? Dan ben jij klaar voor het betere coffee cupping (het proeven en beoordelen van koffie). Nog geen idee wat voor kopje koffie je kan verwachten? Dan hebben wij de terminologie, de smaakomschrijvingen en hoe jezelf een cuppingsessie kan opzetten!
Maar ook speciaal voor de beginnende koffiedrinkers een klein stappenplan om er achter te komen wat jouw favoriete koffiesmaak is.

Koffiebonen branden – Hoe herken je goed gebrande koffiebonen

Een van de kenmerken van goede koffie, is dat de koffie het liefst zo vers mogelijk gebrand is. De smaak van de koffie wordt hier grotendeels bepaalt. Zelfs de best koffiebonen zijn verbrand niet lekker en is het koffiebrandproces ook het gedeelte waarbij je de koffiesmaak volledig kan verpesten. Het goed branden van de koffieboon is daarom ook van groots belang en hier herken je ook snel een goede koffieboon. De kleur, de geur en de structuur van koffieboon geven een goede indicatie van hoe de koffie zal gaan smaken. We hebben voor jou de kenmerken van goede én slechte brandingen op een rij gezet. Ook als jezelf koffie wilt branden!

Koffiebonen malen – Wat is de beste maalgraad?

Streef je perfectie na, dan is de maalgraad van groot belang. Iedere soort koffiemethode heeft zijn eigen ideale maalgraad. De maalgraad geeft aan hoe fijn of juist hoe grof de koffiebonen gemalen zijn. Een espresso heeft een andere maalgraad nodig dan een filterkoffie. Dit alles heeft te maken met hoeveel smaak er uit de koffiebonen komt en de doorlooptijd van het zetten van de koffie.  Wij hebben voor je op een rij gezet welke maalgraad het beste past bij welke koffiezeemethode. Wil je zelf aan de slag gaan met koffie malen? Kies dan ook voor de juiste koffiebonenmaler.

Koffiebonen kopen – waar moet je op letten?

Oké je weet nu welke soort koffieboon je wilt hebben. Maar waar moet je op letten als de koffiebonen online of in de winkel wilt bestellen. Bekijk de tips en maak niet een van  de meeste gemaakte fouten!