Koffielanden

Koffie wordt op veel plaatsten ter wereld geplant, maar kan slechts op een paar plekken echt goed groeien en zijn er dus ook maar een aantal echte koffielanden. Hier op Kopje Koffie zie je waar en waarom deze landen echte koffielanden zijn. We hebben voor jou de grootste en belangrijkste koffielanden op een rij gezet, en zelfs alle koffieproducerende landen met hun specifieke karakter.

Bekijk de top 10 grootste koffielanden in totaal, naar soort koffieboon (Arabica en Robusta koffie) of lees meer over jouw favoriete koffieland.

Beste en grootste koffielanden

 

 

 

 

 

 

De Koffiegordel
Als je op de wereldkaart kijkt waar koffie geproduceerd kan worden, ziet dit er uit als een grote strook tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Deze strook wordt de koffiegordel genoemd of internationaal de “Coffee Belt”. De landen binnen deze gordel liggen topografisch gezien op de ideale locatie rondom de evenaar, wat zorgt voor het juiste klimaat om de koffieplant te laten groeien. Toch wordt niet in alle landen (goede) koffie geproduceerd. Naast vocht en warmte is namelijk ook de hoogte van belang. De Arabica plant groeit alleen op grote hoogte. Pas vanaf 800 meter boven de zeespiegel tot wel 2000 meter kan deze plant de beste koffiebessen en daarmee koffiebonen laten groeien. Dus de landen die én hoger gelegen zijn binnen de koffiegordel, hebben het perfecte klimaat voor de Arabica Koffieplant.

Alle koffielanden ter wereld in de koffiegordel

De lager gelegen landen / streken binnen deze coffee belt, kunnen nog steeds goede koffie produceren, maar dan van de Robusta plant. Deze sterkere plant kan ook in het laagland groeien, waar het vaak ook warmer is. Maar zoals al eerder aangegeven bij het verschil tussen de Arabica koffie en Robusta koffie, is de smaak van de Robusta een stuk bitterder en sterker dan de zachte verfijnde smaak van de Arabica.

Grootste koffieproducerende landen

We kennen allemaal de befaamde koffielanden als Brazilië en Colombia. Brazilië is ook veruit het land dat de meeste koffie produceert. Het is zelfs zo groot dat het meer koffie produceert dan de landen nummer 3 (Colombia) t/m 10 (Mexico). Alleen de nummer twee ter wereld komt nog enigszins in de buurt van de koffiegigant Brazilië. Want wellicht verrassend genoeg is niet Colombia de nummer twee, maar Vietnam. Want hoewel het land geen echte koffiecultuur kent, heeft het wel de perfecte omstandigheden voor de Robusta plant. Arabica bonen produceren ze niet, maar qua Robusta bonen productie zijn ze zelfs groter dan Brazilië. In Colombia wordt daarentegen alleen de smaakvolle Arabica boon geteeld. Daarom zal je nooit een single origine tegen komen uit Vietnam, maar wel veel uit Colombia.

Beste koffielanden

Graag willen we benadrukken dat het grootste koffieland niet per sé ook het beste koffieland hoeft te zijn. Want naast dat het dan voornamelijk om smaak gaat is daarmee ook grotendeels subjectief. In sommige landen heerst een echte koffiecultuur en ziet de koffieboer het niet alleen als werk, maar zijn ze echt gepassioneerd voor hun koffieproductie en willen ze het beste produceren. In andere landen  is het veel meer een gewoon gewas, wat toevallig goed groeit op hun land en de prijs op dat moment het beste is om te verbouwen. De lijsten van beste koffies geeft wel een indicatie dat landen zoals Kenia, Ethiopië hele goede koffies produceren en vaak zelfs op de 1e plaats eindigen. Maar als we Kenneth Davids van CoffeeDetective mogen geloven, als een van de bekendste en meest gerespecteerde koffie-proevers ter wereld, zijn de koffies uit Colombia de meest voorkomende koffieproducties in de jaarlijkse top 10 selecties.

Top 10 Grootste koffieproducerende landen

Hieronder hebben de top 10 belangrijkste koffieproducerende landen op en rij gezet met de hoeveelheid koffiebalen.Een koffiebaal is de wereldwijde standaardmaat voor koffie. Een koffiebaal is zo’n 60kg groene koffiebonen. Oftewel de koffieboon die nog niet gebrand is.

  • De top 10 Grootste koffieproducerende landen
  • De top 10 grootste Arabica Koffieproducerende landen
  • De top 10 grootste Robusta koffieproducerende landen
Plaats Top 10 koffielanden totaal Top 10 Arabica Landen Top 10 Robusta Landen
1 Brazilië 54.500.000 Brazilië 41.800.000 Vietnam 18.150.000
2 Vietnam 18.725.000 Colombia 9.500.000 Brazilië 12.700.000
3 Colombia 9.500.000 Ethiopië 4.400.000 Indonesië 7.950.000
4 Indonesië 9.325.000 Honduras 4.000.000 India 3.600.000
5 India 5.100.000 Peru 4.000.000 Ivoorkust 2.100.000
6 Ethiopië 4.400.000 Guatemala 3.900.000 Oeganda 1.900.000
7 Honduras 4.000.000 Mexico 3.500.000 Maleisië 1.000.000
8 Peru 4.000.000 Nicaragua 2.000.000 Thailand 900.000
9 Guatemala 3.910.000 El Salvador 1.700.000 Kameroen 525.000
10 Mexico 3.700.000 Costa Rica 1.575.000 Togo 525.000

Rangschikking landen

Wanneer is een land eigenlijk een groot koffieland. Als het de beste koffieproduceert? Het meeste exporteert? of juist als het meeste produceert? Wij hebben gekozen voor de daadwerkelijke productie van het aantal balen koffie. Met deze manier van rangschikken krijgen we een goed beeld van de koffieproductie in de diverse landen. Andere lijsten gaan uit van bijvoorbeeld de koffie export en wordt de koffie die binnenlands wordt geconsumeerd niet meegenomen. Hier staan landen als Vietnam hoger op de lijst, omdat hier nauwelijks koffie wordt gedronken. Kleine landen, die ook nog eens zelf koffie drinken komen hierdoor helemaal niet of nauwelijks voor in de lijstjes. De cijfers komen van het Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten.

Overige koffielanden

Naast de bovenstaande koffielanden, zijn er nog een groot aantal kleine productielanden. Dit wil niet zeggen dat het inferieure koffie betreft. Sommige landen zijn namelijk verrassend goed en produceren een van de beste koffies ter wereld. Zoals bijvoorbeeld Hawaiï, Rwanda en Burundi. Maar ook veel landen die slecht een hele kleine productie hebben en vaak ook niet van de beste kwaliteit zijn. Want alhoewel er slechts een paar echte goede landen zijn, wordt koffie vrijwel door gehele koffiegordel heen verbouwd.

Wil je meer weten over het koffieland, de koffie die ze produceren en hun specifieke karakter, kijk dan verder per werelddeel en zelfs per land!

Wat is jouw favoriete koffieland?

Uit welk land komt jouw favoriete koffie? Wat vind jij het enige echte koffieland of heb je meerdere voorkeuren? Laat het ons weten en natuurlijk ook als je vragen hebt!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *