De AD Koffietest 2015 – De complete lijst

AD Koffietest de complete lijst

Elke jaar gaat het panel van het Algemeen Dagblad door het land, op zoek naar de beste koffie van Nederland voor de AD koffietest. Ook dit jaar zijn er weer ruim 100 koffiezaken getest en beoordeeld. Het is een van de populairste lijsten van het Algemeen dagblad en misschien wel de bekendste en populairste koffietest die ons land kent. Dit heeft wellicht meer te maken met de soms vernietigende oordelen, dan met de daadwerkelijke beoordeling, maar het is in ieder geval vermakelijk.

Hoe werkt de AD Koffietest?

De koffietest wordt ieder jaar groter aangepakt. Dit jaar zijn er maar liefst 118 koffiezaken getest. Dit is een hele klus voor het panel, want ze gaan in slechts 12 dagen alle koffiezaken langs. Niet een keer, maar zelfs twee keer door twee verschillende teams. Anders dan de naam doet vermoeden, wordt er meer dan alleen koffie getest. Namelijk de “normale” Nederlandse koffie, een Espresso en een Cappuccino. Officieel wordt hierop het testoordeel hierop gebaseerd. Maar vanuit de oordelen is ook op te maken dat de bediening, de entourage en de eigenaren worden meegenomen.

Voors en tegens de Koffietest

Waar mensen beoordeeld worden, wordt ook de beoordeling ter discussie gesteld. Zo ook bij de AD koffietest. Elk jaar zijn er vele horeca-ondernemers die schande spreken van de test, die hun zaak kapot maakt. Tot aan horecazaken waar een foto van de testers hangen, om ze te waarschuwen als ze langs komen. De winnaars zijn over het algemeen een stuk milder over de test.

Toch is het goed om te weten dat de AD koffietest niet door professionals wordt uitgevoerd, maar door een gemengd panel van liefhebbers. Dit zijn studenten/afgestudeerde in die voedselindustrie of juist in communicatie en meer ervaren testers zoals Paul Hovius, de tester/journalist vanuit het Algemeen Dagblad, maar nog steeds geen mensen die dagelijks professioneel met koffie bezig zijn.

De beoordelingen komen van koffieliefhebbers, geen professionals

Is dat erg?  Nee, want het gros van de lezers van de test zijn dat ook niet en weer spiegelt het dus als het goed is de mening van de (kieskeurige) lezer. De beoordelingen zijn dus geen professionele oordelen, zoals bij de Misset Horeca Koffie top 100, maar het oordeel van een koffieliefhebber op een professionele wijze aangepakt

Waar krijg je de beste en slechtste koffie volgens het AD? De kaart:

De complete uitslag van de AD koffietest

Ranking Naam Locatie Plaats Cijfer
1 Hoofdkantoor Vijverhofstraat 70 Rotterdam 10 Oordeel: Gefeliciteerd! Hoofdkantoor wint met Man met Bril Koffie de AD-Koffietest 2015. Ook na de derde proefronde zijn alle panelleden unaniem: dit is de beste koffie die zij dit jaar hebben geproefd.
2 First Things First Waalbandijk 20 Nijmegen 9,5 Oordeel: Deze koffiebar zit verstopt in de krochten van het voormalige Honig-complex, dus je moet hem weten te vinden. First Things First is voor alle koffieliefhebbers een bezoek meer dan waard. Top!
3 Hop & Stork Passage 82 Den Haag 9,5 Oordeel: Hop & Stork is een bijzondere zaak met gedreven ondernemers die uitsluitend voor de beste kwaliteit willen gaan. Onderscheiden zich door oog voor detail. Beslist eens gaan proeven.
4 Kek Voldersgracht 27 Delft 9 Oordeel: Kek zou zomaar een volgende editie van de Koffietest kunnen winnen. De potentie is aanwezig; het gaat om die paar laatste stapjes. Voor wie in Delft is: zeker langsgaan.
5 Barista Café Het Rond 38 Houten 9 Oordeel: Dit Barista Café is nog maar een paar maanden open, maar de (voortreffelijke) toon is gezet. Goede koffie, vriendelijke bediening én klantgericht. Een grote toekomst ligt in verschiet.
6 Royaal Belegd Lemmerweg 4 Sneek 9 Oordeel: Royaal Belegd is één van de vele nieuwe loten aan de koffiestam. In de bediening gaat het nog niet altijd even vlot, maar de aandacht waarmee wordt gewerkt maakt veel goed.
7 Coffeelicious Wijnstraat 182 Dordrecht 9 Oordeel: Fiona Buitenhuis doet met haar Coffeelicious mee bij de top van Nederland. Opende twee nieuwe zaken en gaat binnenkort ook in Rotterdam aan de slag. Nu ook dit niveau vasthouden.
8 Van Rossum’s Koffie Turfstraat 10 Zutphen 9 Oordeel: Met een hoge notering in de AD Koffietest van vorig jaar zette de familie Van Rossum het bedrijf binnen Zutphen op de kaart. Bevestigen nogmaals hun passie voor hun grote liefde: koffie.
9 Koffie in de Bakkerij Kerkstraat 21A Leerdam 9 Oordeel: Als je hier zit te genieten, denk je onwillekeurig ‘zo ingewikkeld en moeilijk hoeft het dus niet te zijn.’ De prakrijk wijst anders uit. Complimenten voor dit bedrijf.
10 Meesterlijke Koffie & Thee Drienerstraat 28 Hengelo 9 Oordeel: Al jaren slaagt Bas Meesters erin een plaats in de top 10 te verwerven. Dat is razend knap. Zendeling in een ontwikkelingsregio die wel wat koffiekennis kan gebruiken.
11 Livingstone Coffee Groenmarkt 11 Amersfoort 8,5 Oordeel: Livingstone is nog niet zo lang open, maar kan al rekenen op een trouwe schare aanbidders. En terecht, want er wordt hier goed gepresteerd. Een aanwinst voor Amersfoort.
12 Semmelink Koffie en Thee Markt 29 Lochem 8,5 Oordeel: Semmelink probeert zich te onderscheiden. Zo kunnen de klanten kiezen uit verschillende soorten melk (o.m. soja, amandel, lactosevrij). Gemoedelijke sfeer, beslist eens langsgaan.
13 Coffee Corazon Krommestraat 18 Amersfoort 8,5 Oordeel: Corazon heeft niet voor niets een goede naam qua koffie en sfeer. Topadres. Maar misschien moet het baristateam eens om de tafel gaan zitten om wat kleine foutjes uit de wereld te helpen.
14 Hopper Schiedamse Vest 146 Rotterdam 8,5 Oordeel: Vorig jaar weigerde Karel Hopper om de bij zijn tweede plaats behorende prijs in ontvangst te nemen. Hij houdt niet van testen. Die gang naar Canossa blijft hem nu bespaard.
15 De IJssalon Meent 69A Rotterdam 8,5 Oordeel: Hoe je ook te goed kunt zijn. De IJssalon verliest punten op een zeer exclusieve koffie, die alleen experts als dusdanig zullen herkennen. Toch inzetten op de smaak van een iets breder publiek?
16 Bagels & Beans Promenadeplein 106 Zoetermeer 8,5 Oordeel: Tussen de verschillende filialen van B&B bestaan grote verschillen. Zoetermeer onderscheidt zich op een positieve manier. Een adres om eens een keertje uit te proberen.
17 Ookami Burg. Meineszplein 19 Rotterdam 8,5 Oordeel: Het gaat er misschien een beetje rauw aan toe, maar de bediening is uiterst vriendelijk en attent. Goede koffie voor een zeer schappelijke prijs, een hele mooie combinatie.
18 Leven Voorstad 2 Sittard 8,5 Oordeel: Het is hier niet anders als bij veel andere zaken in de subtop. Zonder meer goed, maar met een beetje inspanning zijn er nog betere resultaten te halen. Leven is een bezoekje waard.
19 Urban Espressobar West Nieuwe Binnenweg 263 Rotterdam 8,5 Oordeel: De winnaar van de Koffietest 2014 is nog steeds een adres waar je met gerust hart binnenstapt. Als dit niveau overal werd gehaald, zou Nederland een beter koffieland zijn.
20 Barista Café Aarkade 6 Alphen aan Den Rijn 8,5 Oordeel: Al jaren een bekend adres waarvan je weet dat er goed wordt gewerkt. Door de drukte inde zaak kunnen bestellingen soms iets te lang blijven staan, met alle gevolgen van dien.
21 Kaldi Koffie en Thee Westerhaven 62 Groningen 8,5 Oordeel: Kaldi doet het niet slecht, maar kan ongetwijfeld beter. Temperatuur in de gaten houden, tafels en glazen schoonhouden: als de aandacht daarvoor verandert, zal de score ook omhoog gaan.
22 Lola Bikes & Coffee Noordeinde 91 Den Haag 8,5 Oordeel: Bij liefhebbers staat Lola bekend als een van de betere koffieadressen van Den Haag. Daarvoor neem je de soms lange wachttijden en de fietsen graag op de koop toe.
23 De Eenhoorn Koffie en Thee Oudestraat 103 Kampen 8,5 Oordeel: De Eenhoorn staat vanouds bekend als een goed koffieadres. Maar elke kop koffie die over de toonbank gaat heeft aandacht nodig. En juist dat lijkt er een beetje bij in te schieten.
24 Grand Café Turf Gedempte Turfhaven 19 Hoorn 8 Oordeel: Niet vaak gezien: een zandbak in de zaak waarin het kleine grut zich prima vermaakt, terwijl hun (groot)ouders aan de koffie zitten. Zo is het hier wel even uit te houden.
25 Vascobelo V-bar Rokin 9 (boekhandel Scheltema) Amsterdam 8 Oordeel: Kleine Belgische brander wilde graag weten ‘hoe hij er voorstond’. Met de koffie is eigenlijk niets mis, maar qua bediening zal het personeel toch nog even een slagje moeten maken.
26 Bourgondisch Café De Waag Houttil 14 Alkmaar 8 Oordeel: Een bedrijf dat goede koffie wil schenken maar niet alle ‘rompslomp’ daaromheen wil, maakt met Nespresso een veilige keuze. Honderd keer liever dit dan goedkope slechte koffie.
27 Coffeelovers Plein 1992 15 Maastricht 8 Oordeel: In de loop der jaren laat Coffeelovers wisselende resultaten zien. Goed, maar kan ongetwijfeld nog veel beter scoren. Temperatuur en lippenstift zijn bijvoorbeeld minpuntjes.
28 Francobolli Apothekersdijk 38 Leiden 8 Oordeel: Het is goed voor te stellen dat klanten enthousiast zijn over Francobolli. De sfeer is ongedwongen, de koffie redelijk tot goed. Dan vergeef je die paar schoonheidsfoutjes al snel.
29 Medellin Secret Fahrenheitstraat 446 Den Haag 8 Oordeel: Voormalig glaszetter volgde zijn hart en begon in de koffie. Hij bouwde in korte tijd een uitstekende reputatie op. Een adresje waar de koffieliefhebber aan zijn trekken komt.
30 Coffee-Break Gedempte Zuiderdiep 26 Groningen 8 Oordeel: Keurige zaak waar je met een gerust hart naar binnenstapt voor een nette bak koffie. En dat is al meer dan je van de meeste verkooppunten In Nederland kunt zeggen.
31 Gio’s Grote Kerkhof 24 Deventer 8 Oordeel: Gio’s heeft pas kort geleden de deuren geopend, maar spreekt nu al van een groep trouwe klanten. Aandacht voor details is zeker aanwezig: verder uitbouwen dus.
32 De Kleine Koffie-branderij Prins Hendrikstraat 47 Den Haag 8 Oordeel: De Kleine Koffiebranderij kreeg veel aanmeldingen. Typische buurtzaak waar iedereen elkaar kent en waar je snel even binnenstapt voor een kop koffie en een praatje.
33 CUP Espressobar Van Barbansonstraat 63 Voorburg 8 Oordeel: CUP staat voor ‘Coffee unites people’, oftewel koffie verenigt mensen. Wellicht iets pretentieus, maar de sfeer in de zaak is in elk geval wel ontspannen.
34 Espressobar Hugo Markt 24 Oosterhout 8 Oordeel: Eigenlijk valt Hugo een beetje tegen. Ze weten best wat koffie is, maar hier ontbrak alle scherpte. Drie keer te koud. Daarop aangesproken haalt de barista zijn schouders op. Pech gehad.
35 Doppio Espresso Koningstraat 16B Arnhem 8 Oordeel: Doppio is eigenlijk een garantie voor kwaliteit. Altijd goede bonen en gemotiveerd personeel. Barista is er ziek van dat hij er niet in slaagde ‘op temperatuur te komen’.
36 De Bonte Kraai Princestraat 42 Katwijk 8 Oordeel: De Bonte Kraai wordt gedreven vanuit de filosofie dat de mens respect voor de natuur moet hebben. En die visie vind je bij alle in de winkel verkochte producten terug.
37 Doppio Espresso Elementenweg 17 Spijkenisse 7,5 Oordeel: Deze Doppio is nog maar een paar weken open, maar dat mag nooit een excuus zijn. Steek energie in de espresso en een topklassering ligt in het verschiet.
38 Espresso Passion Safariweg 301 Maarssen 7,5 Oordeel: Espresso Passion heeft de keuze gemaakt voor een vrij donker gebrande koffie. Zeker te verdedigbaar, maar niet alle consumenten zullen er als een blok voor vallen.
39 Coffee Works Parkweg 56 Voorburg 7,5 Oordeel: Zelfs als je hier voor de eerste keer binnenstapt, voelt Coffee Works als een warme jas. Dan heb je al snel de neiging om een iets mindere koffie voor lief te nemen. En dat is gevaarlijk.
40 Mobiele Barista Stationsplein Zuid Woerden 7,5 Oordeel: In 2013 begon Marlies van Vliet met haar mobiele verkooppunt. Altijd lastiger werken dan met een vaste opstelling. Binnen dat kader levert zij een knappe prestatie. Ga maar eens proeven.
41 De Koffietafel 1e Hogeweg 162 Zeist 7,5 Oordeel: Liefhebbers weten De Koffietafel goed te vinden. Jammer dat er ten opzichte van vorig jaar geen grote stappen voorwaarts zijn gezet. Dat zou wel de inzet moeten zijn.
42 Jans Lunch, Koek & Gebak Brabantse Turfmarkt 87 Delft 7,5 Oordeel: Uitbaatster vindt dat AD op het verkeerde moment komt ‘omdat de beste barista niet aanwezig is.’ Raar uitgangspunt. Klanten krijgen op zo’n moment toch ook geen korting op hun koffie?
43 Café Restaurant Banka Markt 5 Hattem 7,5 Oordeel: Qua tijdsbeeld waan je je hier enige tientallen jaren terug. De koffie is zeker niet slecht, maar als het over de cappuccino gaat, is enige oefening nog had nodig.
44 Coffeecompany Middenweg 32 Amsterdam 7,5 Oordeel: Ooit was Coffee Company trendsetter in koffieland. Nu wordt CC links en rechts voorbijgelopen door allerlei hipsterkoffietentjes. Wie de koffie proeft, begrijpt ook waarom.
45 Broodje bij de molen Gravestraat 2 B Wassenaar 7,5 Oordeel: Personeel herkent testteam en wekt vooral de indruk heel erg zijn best te doen en geen fouten te willen maken. Dat is te prijzen, maar het heeft ook iets krampachtigs.
46 Babo Café Bovenbeekstraat 28 Arnhem 7,5 Oordeel: Babo is een zaak van en voor koffieliefhebbers. Dan zijn de verwachtingen toch altijd ietsje hoger gespannen. En dan verwacht je niet dat men steken laat vallen op temperatuur.
47 Veerplein18 Veerplein 18 Vlaardingen 7,5 Oordeel: Uitbater is zelf liefhebber van koffie en worstelt met het aloude dilemma: schenk ik wat ik zelf wil of wat mijn klanten wensen? “Zonder cacao verkoop ik niet één cappuccino.”
48 Grand Café Restaurant Usine Lichttoren 6 Eindhoven 7,5 Oordeel: Usine is een druk bezocht bedrijf. Wellicht maakt dat het moeilijk om iedere kop koffie de aandacht te geven die noodzakelijk is. Kwestie van weer even wat scherper worden.
49 Brandmeester’s Korte Jansstraat 5 Utrecht 7,5 Oordeel: Ook met meerdere bezoeken blijft de Koffietest een momentopname. Brandmeester’s heeft in het verleden aangetoond beter te kunnen. Dat niveau zien wij graag terugkomen.
50 McDonald’s Griendtsveenweg 38 Hoogeveen 7,5 Oordeel: McDonald’s heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in de koffieapparatuur. En dat is te merken. Heeft zich opgewerkt tot een zeer acceptabel niveau en dat verdient respect.
51 Bar Boon Sumatralaan 45 (Mediapark) Hilversum 7 Oordeel: Bar Boon is een rustpunt op de parkeerplaats van het Mediapark. Afgaand op de website reken je op een culinair paradijs, maar het is de zoveelste gewone espressobar. Niets mis mee.
52 Salon de Baronie Baronie 28 Alphen aan Den Rijn 7 Oordeel: Salon De Baronie heeft zich ten opzichte van vorig jaar verbeterd. Dat is een verheugende ontwikkeling. Het is te hopen dat de stijgende lijn nog verder oploopt.
53 Club di Caffè Grote Markt 7 Schiedam 7 Oordeel: Niet slecht, maar de pas geopende koffiebar zou de lat voor zichzelf best iets hoger kunnen leggen. Hopelijk gaat het slechts om aanloopperikelen. Wel even scherp blijven.
54 Karel 1 Museumcafé Stratumsdijk 2 Eindhoven 7 Oordeel: Het moeilijke van het vak van barista is dat je altijd geconcentreerd moet zijn. Karel 1 verspeelt hoge klassering door op temperatuur steken te laten vallen. Doodzonde! Een harde les.
55 Koffie bij Teun Lange Brugstraat 25 Breda 7 Oordeel: Teun kan vermoedelijk beter dan hij hier laat zien. Aandachtspuntje is de temperatuur. Wel prima service: de verontreinigde koffie wordt niet in rekening gebracht. Netjes.
56 IKEA Hamburg 1 Barendrecht 7 Oordeel: Vooraf was deze speciale coffeecorner van Ikea, mede gelet op ervaringen in het verleden, hoger ingeschat. Als er even iets niet klopt, is dat onmiddellijk in het kopje merkbaar.
57 TAART Heereplein 15 Raamsdonksveer 7 Oordeel: TAART zegt zich bij de verkoop van koffie te richten naar de wensen van de klanten. Dat is op zich een loffelijk streven. Maar je kunt je klanten ook leren proeven en een beetje opvoeden.
58 Verkadefabriek Boschdijkstraat 45 ’s Hertogenbosch 7 Oordeel: Wat mag je verwachten in deze tot een cultureel centrum omgebouwde voormalige koekjesfabriek? Het is groots en massaal, en iedereen oogt tevreden. Wat wil een mens nog meer?
59 Gasterij Manjefiek Voorstraat 63 Kollum 7 Oordeel: Eigenaar toont zich zeer geïnteresseerd in bevindingen van panel. Zijn streven is om “voor een redelijke prijs goede kop koffie te presenteren”. In die opzet slaagt hij aardig.
60 Koffieloods Korte Hengelosestraat 25 Enschede 7 Oordeel: Boze en onbehouwen uitbater belt ter plekke zijn advocaat als hij het AD ontdekt. Weigert aan tweede panel koffie te schenken. Tip: steek die energie in koffie warm op tafel zetten.
61 Brasserie Zuss D’n Entrepot 8 Boxmeer 7 Oordeel: Brasserie Zuss wekt de indruk van goede wil te zijn en iets van zijn koffie te willen maken. Daarbij is het op de goede weg, maar extra training lijkt nog wel noodzakelijk.
62 Café Centraal Stationsweg 2 Oostvoorne 7 Oordeel: Een adres waar het allemaal nog wel wat beter zou kunnen, maar waar je in elk geval ook niet gillend wegloopt. En dat is iets dat je niet overal kunt beweren.
63 Brasserie/Bakkerij van Toor Molenstraat 2 Rhenen 7 Oordeel: Van Toor lijkt zo’n lokaal trefpunt waar het gezellig is om even bij te kletsen en dan is de kwaliteit van de koffie in feite niet het allerbelangrijkste. En daar is niets mis mee. Toch?
64 Coffee United Luttekestraat 28 Zwolle 7 Oordeel: Hoewel Coffee United bijblijft als een van de adressen waar een meer uitgesproken koffie wordt geschonken, kan de zaak uiteindelijk toch niet overtuigen. Te veel kleine foutjes.
65 Bij ZieZo Julianastraat 36 Rhoon 7 Oordeel: Bij ZieZo wil zich met producten van het Vlaamsch Broodhuys en koffie van Barend Boot onderscheiden. Maar het lijkt erop, dat een degelijke koffietraining een goede investering zou zijn.
66 Zwart Goud Koffie & Vintage Kanaalstraat 107 Utrecht 6,5 Oordeel: Zwart Goud is nog niet lang open en moet daardoor wellicht nog wat kinderziektes overwinnen. Lange wachttijden zijn een heikel punt. Misschien op zoek gaan naar een toegankelijkere smaak?
67 Drewes Citadel 19 Almere 6,5 Oordeel: Drewes mist feitelijk op een aantal punten de boot, maar lijkt wel de potentie te hebben om beter te scoren. Waarschijnlijk toch een kwestie van de puntjes op de i zetten.
68 Moellies Het Havenplein 2 Dronten 6,5 Oordeel: Moellies is een horecazaak met lange openingstijden. Dat betekent ook veel verschillende mensen achter de koffiemachine. En dat lukt de een beter dan de ander.
69 De Tippe Lesturgeonplein 5 Vledder 6,5 Oordeel: Eigenaren zijn ervan overtuigd dat zij de perfecte koffie schenken en nodigen AD van harte uit. Misschien kan het voor De Tippe toch geen kwaad nog eens elders z’n licht op te steken.
70 ’t Goude Hooft Dagelijkse Groenmarkt 13 Den Haag 6,5 Oordeel: ’t Goude Hooft heeft geen goede indruk achtergelaten. Niet eens vanwege de koffie, maar de onvriendelijke manier waarop het personeel de gasten tegemoet treedt, is bijna stuitend.
71 Nielz Café Marktplein 31 Almelo 6,5 Oordeel: Nielz is het prototype van veel horecabedrijven. De koffie is er matig, maar de klanten doen er hun suiker en melk in en klagen niet. En zo hobbelt iedereen voort op de ingeslagen weg.
72 30ML Mariastraat 35 Utrecht 6,5 Oordeel: Als je als barista zegt de koffie bewust koud te serveren ‘omdat de aroma’s dan beter tot hun recht komen’ ben je wel een beetje van het pad af. Gauw weer normaal gaan doen.
73 Anne&Max Donkere Gaard 4 Utrecht 6,5 Oordeel: Anne en Max moeten maar eens een goed gesprek met elkaar voeren. Dit kan, nee, moet echt beter. Tenslotte laten zij consumenten ook het volle pond betalen. Terug naar de scherp-modus.
74 Brasserie Westbeer Scheldeboulevard 1 Terneuzen 6,5 Oordeel: Ook in deze zaak lijkt koffie meer bij- dan hoofdzaak. En als koffie niet de volledige aandacht krijgt, proef je daar als consument onmiddellijk de wrange vruchten van.
75 Bagels & Beans Hoogstraat 10 Wageningen 6,5 Oordeel: Vies kopje, vies lepeltje. Personeel dat allerlei eigen zaken te doen heeft en klanten laat wachten. Er is naast koffie nog wel enig ander werk te verzetten. Hup, aan de slag.
76 O-Café Weerdsingel Westzijde 8 Utrecht 6,5 Oordeel: Het eerste dat bij binnenkomst op deze mooie nazomerdag opvalt, is de sterke transpiratielucht. Als ook de koffielepeltjes niet schoon zijn, is de toon wel gezet. Iets meer professie graag.
77 Ezprezzo Kralingsezoom 52 (in metrostation) Rotterdam 6,5 Oordeel: Ezprezzo heeft goede bonen in huis en bewees in het verleden ook koffie te kunnen zetten. Vergeleken met wat je soms op stations krijgt, is dit het walhalla. Maar het kan beter.
78 Deli2go A58 zuidzijde (Shellstation Kloosters) Oirschot 6,5 Oordeel: Met Deli2go hanteert Shell een formule die aanslaat bij automobilisten. Soms zijn er verrassend goede producten te krijgen. Op het gebied van koffie is er nog een belangrijke stap te zetten.
79 ’t Elfde Gebod Paleisring 23 Tilburg 6,5 Oordeel: Personeel geeft de indruk echt met de koffie bezig te zijn, maar op de een of andere manier komt het er niet optimaal uit. Misschien een ongelukkige dag. Later nog maar eens proberen.
80 Broodjeszaak Hop Zeestraat 5 Monster 6,5 Oordeel: De zaak vol druk pratende dames die tijdens een high tea grote hoeveelheden zoetigheid naar binnen werken, doet haast surrealistisch aan. Maar geen reden om hier voor koffie binnen te stappen.
81 Stadscafé Oscar Grote Kerkplein 20 Ede 6,5 Oordeel: Koffie met een grote ‘K’ schrijft Oscar. Het ene proefpanel vraagt zich af welke twee letters daar achter moeten, het andere panel is een stuk positiever. Moet je als klant geluk hebben?
82 Fuiks Eten & Drinken Vuykpark 1 Capelle aan den IJssel 6 Oordeel: Als je lang deze koffie drinkt, raken de smaakpapillen vanzelf gewend en afgestompt. Heel mild gezegd is hier sprake van uiterst matige koffie. Dat mensen dit willen drinken; onbegrijpelijk.
83 De Koffiepot Grote Breedstraat 38 Dokkum 6 Oordeel: Er wordt hoog opgegeven over De Koffiepot. De vraag is waarom. Voor de koffie hoef je er niet naartoe en de tafels en het servies waren niet schoon. Een momentopname, maar toch…
84 Coffee & Tasty Gedempte Singel 19 Assen 6 Oordeel: Je kunt er in uiterst milde bewoordingen over schrijven, maar feitelijk is het natuurlijk doodzonde van je geld. Maar te vaak nemen Nederlanders genoegen met dit soort onsmakelijkheid.
85 Mies Vleeshouwerstraat 14 Dordrecht 6 Oordeel: Mies heeft blijkbaar veel aanhang(st)ers die haar winkeltje het einde vinden, want zij wordt vaak aangemeld. Misschien moet zij het maar bij uitsluitend de verkoop van souvenirs houden.
86 Espresso House Nieuwstad 76 Doetinchem 6 Oordeel: Espresso House oogt als een leuke zaak, maar wanneer je drie koffies op een te lage temperatuur serveert, is dat ook een signaal. Er toch nog maar eens een cursusdagje tegenaan gooien?
87 Hotel et le Café de Paris Raadhuisplein 5 Apeldoorn 6 Oordeel: Al met al het zoveelste rondje koffie waar je niet echt opgewekt bij blijft. Het ambitieniveau in dergelijke zaken lijkt niet verder te reiken dan de eisen ‘bruin en een beetje warm’.
88 Karma Food & Drinks Nieuwestad 75 Leeuwarden 6 Oordeel: Bij Karma zouden ze eens flink uit hun winterslaap moeten worden wakker geschud. Als je alles te koud op tafel zet, is dat vergaande nonchalanche. En als klant ben je zo 10 euro verder.
89 Illy Café SuperBru Jachthavenweg 61G Bruinisse 6 Oordeel: De jachthaven van Bruinisse is een geliefde pleisterplaats voor tal van watersporters en daarmee een geschikte locatie voor een koffiebar. In het land der blinden is eenoog al snel koning.
90 Grand Café Brinkmann Grote Markt 13 Haarlem 6 Oordeel: Aan de koffie kun je vaak het niveau van een zaak afleiden. Dat zou bij Brinkmann een stuk omhoog kunnen. Meer aandacht voor kwaliteit, meer inspiratie bij het personeel.
91 Gasterij De Kluis Plein 1923 24 Doorn 6 Oordeel: Voor wie geen onderscheidend vermogen heeft, is bij De Kluis alles in orde. Maar bij een iets kritischer attitude valt het bedrijf gewoon door de mand. Dag zuurverdiende centen.
92 GHZ Café Bleulandweg 10 (in Groene Hart Ziekenhuis) Gouda 6 Oordeel: GHZ meldt zichzelf aan voor de test. Geeft daarmee indirect aan misschien iets te weinig zicht te hebben op wat zich op koffiegebied afspeelt. De blik verruimen kan geen kwaad.
93 Hesselink’s Koffie & Thee Specialiteiten Wooldstraat 26 Winterswijk 6 Oordeel: In een winkel die aan vervlogen tijden doet denken, gaat het leven in een traag tempo voorbij. Het is goed zoals het is. De klanten klagen niet, dus waarom dan veranderingen doorvoeren?
94 H32 Heuvel 32 Oss 5,5 Oordeel: In een zaak waar Nederlands Kampioen Latte Art Nick Vink bedrijfsleider is, verwacht je meer aandacht voor koffie. Uithuilen en snel vergeten. Weer bewezen: als de kat van huis is…..
95 Brasserie De Bank Smeepoortstraat 1 Harderwijk 5,5 Oordeel: In een ander onderzoek eindigde De Bank een stuk hoger. Hoewel door het AD nu meerdere keren getest, blijft de discussie altijd mogelijk. Ligt de waarheid in het midden?
96 Brasserie Jong&Oud Van der Capellenstraat 154 Zwolle 5,5 Oordeel: Proeven is vergelijken en dan valt Jong & Oud eigenlijk wel door de mand. Maar kijk in de zaak om je heen en je ziet uitsluitend tevreden gezichten van vaste klanten.
97 Gasterie de Bokkereyer Bergstraat 1 Sweikhuizen 5,5 Oordeel: Nederlands hoogst gelegen hotel is een echte pleisterplaats voor vermoeide fietsers en wandelaars. Waarschijnlijk zijn die met andere zaken bezig dan de kwaliteit van de koffie.
98 Starbucks Orlyplein 103a (station Sloterdijk) Amsterdam 5,5 Oordeel: Als het gaat om Starbucks lijkt er geen middenweg te bestaan. Je bent fan of je haat het bedrijf. Naar gangbare Nederlandse normen heeft het allemaal niet zoveel met koffie te maken.
99 Monsieur Paul Noordvliet Noordzijde 5 Maassluis 5,5 Oordeel: Als de vaste clientèle van Paul nooit verder komt dan deze lunchroom is het te verklaren dat je met die beperkte kijk deze koffie ‘de lekkerste’ noemt. Wat een treurigheid is dit.
100 Julia’s Turfmarkt 254 (Den Haag CS) Den Haag 5,5 Oordeel: Illy heeft nog steeds de naam een goed merk te zijn. Dat komt er nu niet uit. Personeel bij Julia’s zou de manier van zetten nog eens goed moeten nalopen, vooral op punt van de dosering.
101 Wooncafé Schroevers Segeerstraat 13 Middelburg 5,5 Oordeel: Met de keuze voor het merk koffie dat je serveert, zeg je ook iets over het bedrijf dat je wilt zijn. Het Wooncafé zal zich nooit met de top kunnen meten en wil dat misschien ook wel niet.
102 Smaakrijk Lange Hezelstraat 12 Nijmegen 5,5 Oordeel: Smaakrijk valt een beetje door de mand. Personeel is vriendelijk maar voor velen lijkt het de eerste dag in de horeca. Begin met het letten op de juiste temperatuur. Dat is al pure winst.
103 IJspressi Insulindeplein 19 Almere 5,5 Oordeel: “U test in de verkeerde zaak”, zegt de uitbater en hij weigert het tweede panel koffie te verkopen. Hoezo verkeerd? Hij verkoopt toch koffie? Foute instelling of bord voor de kop?
104 Hotel Spaander Haven 15−19 Volendam 5,5 Oordeel: In een docusoap was eerder dit jaar te zien hoe werd geprobeerd Spaander naar een hoger niveau te tillen. Maar met deze kwaliteit koffie loop je als klant alsnog gillend weg.
105 HEMA Raadhuisplein 104 Krimpen aan den IJssel 5,5 Oordeel: Zouden ze op het hoofdkantoor van de HEMA dezelfde kwaliteit koffie drinken als zij hun klanten voorzetten? Als het hele bedrijf nu toch aan het vernieuwen is, pak dan ook de koffie aan.
106 De Ketting Lange Nering 101 Emmeloord 5,5 Oordeel: Echt enthousiast wordt je hier niet, maar jong ondernemerspaar probeert er naar eigen zeggen wel het best van te maken. En maakt dan soms keuzes die ongelukkig uitvallen.
107 Van Der Valk Groningen-Westerbroek Rijksweg West 11 Westerbroek 5 Oordeel: Het personeel vraagt of je je wisselgeld terug wilt hebben; lippenstift op een kopje; vermoedelijk verkeerd afgestelde machines. Van der Valk heeft nog wel wat huiswerk te doen.
108 De Eetalage De Promesse 2 Lelystad 5 Oordeel: Het serveren van een goede koffie vereist aandacht en dat ontbreekt hier. Uitbater geeft toe dat hij er al enige tijd niet aan is toegekomen om de apparatuur goed af te stellen. Te druk. Tsja.
109 V&D (La Place) Zuidplein 950 Rotterdam 5 Oordeel: Liefhebbers van koffie hebben eigenlijk niets bij La Place te zoeken. Je staat lang te wachten op een paar koppen treurigheid. En toch zit La Place dag na dag vol met koffieleuten.
110 Lunchcafé Brasserie de Bult Gasthuisstraat 22 Goes 4,5 Oordeel: De Bult scoorde al eens uitgesproken slecht en doet het in de herkansing niet veel beter. Het tweede panel krijgt geen koffie. Onbegrijpelijk dat het publiek deze wankwaliteit niet afstraft.
111 Grootmoeders Nieuwendijk 3 Vlissingen 4,5 Oordeel: Alles te koud serveren, slechte waar leveren en chagrijnig doen tegen je klanten. ‘Op dinsdag rust grootmoeder uit’ valt te lezen. Kan zij daar niet nóg zes dagen per week bijplakken?
112 Aquarius Zuidfront 2 Hellevoetsluis 4,5 Oordeel: Horeca in zijn treurigste vorm. Eindigde zeven jaar geleden al eens in de onderste regionen en is blijkbaar op dezelfde weg blijven voorthobbelen. Dat hier nog klanten komen. Onbegrijpelijk.
113 Délifrance Piazza Piazza Center 7 Gorinchem 4 Oordeel: Délifrance doet er verstandig aan heel snel orde op zaken te stellen. Er moet een ondergrens zijn aan de mate waarin je betalende consumenten kunt schofferen. Tot die tijd: geen koffie verkopen.
114 Café Restaurant Concordia Appelmarkt 29C Zierikzee 3,5 Oordeel: Het favoriete koffieadres van minimaal één lezer. Een oprecht advies: probeer het ook eens ergens anders. Het doet de kans op een langer leven aanzienlijk toenemen.
115 Multi-Vlaai Noordwaarts 69 Zoetermeer 3,5 Oordeel: Eigenaar Erwin Spelier meldt eigen zaak aan ‘omdat hij vaak positieve reacties op zijn koffie krijgt en dat graag wil toetsen.’ Laten we het er maar op houden dat de vlaaien beter zijn.
116 Eetcafé de Raatskelder Markt 20 Roosendaal 3 Oordeel: Het zou bijna een goede daad zijn als een paar inbrekers hier de koffieapparatuur meenamen. Het moment dat iemand na het drinken van dit drankje ter plekke omvalt, kan niet ver weg zijn.
117 Kiosk NS Station Weert 3 Oordeel: Bekend is dat Kiosk serieus kijkt naar de kwaliteit van producten. Daarom is dit des te onbegrijpelijker. Blinde vlek, verkeerde adviseurs? Zo jaag je mensen zeker de auto in.
118 Favori Segafredo Espresso Buikslotermeerplein 234 Amsterdam 3 Oordeel: Wanneer zou een vertegenwoordiger van Segafredo hier voor het laatst een kop koffie hebben gedronken? Dit soort bedrijven wil je toch niet als klant hebben? Slecht voor je naam.

Bron: Algemeen Dagblad AD Koffietest Special 24 oktober 2015

Wat vind jij van de Koffietest en de uitslag? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *